ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Унапређење рада пољопривредних школа кроз дуално образовање

Mинистарство просвете, науке и технолошког развоjа ових дана почиње да прави план уписа ученика у средње школе у наредноj школскоj години и притом ће имати у виду броj незапослених у поjединим локалним срединама, изjавио jе данас министар просвете, науке и технолошког развоја Mладен Шарчевић.

„Покушаћемо да утичемо на уписну политику, тиме што ћемо гледати шта jе потребниjе и шта се више тражи“, казао jе министар новинарима након састанка са директорима средњих пољопривредних школа у Србиjи са коjима jе, у присуству министра пољопривреде Бранислава Недимовића, разговарао о могућности унапређења рада тих школа кроз дуално образовање.

Шарчевић jе нагласио да jе пољопривредним школама дат већи степен значаjа у даљоj политици реформисања школства, jер jе велика неуjедначеност међу њима.

Према његовим речима, у Србиjи постоjе изузетно квалитетне и добро опремљене средње пољопривредне школе, коjе немаjу шта да реформишу, jер имаjу одличан сточарски и део за испитивање квалитета намирница, као и сву потребну механизациjу, односно jедном речjу су „мала огледна добра“.

„Постоjе и добре специjализоване пољопривредне школе коjе се баве прерадом хране, али има и других ситуациjа где школе немаjу довољно земљишног фонда и немаjу довољну подршку локалне заjеднице“, казао jе министар Шарчевић.

Он jе нагласио да jе циљ данашњег састанка са директорима пољопривредних школа на коме jе присуствовао и министар Недимовић, да се направи jедна добра прича и да се све пољопривредне школе уjедначе и да функционишу квалитетно. Министар је наjавио да су у плану и нови закони и да су данас позвани директори свих пољопривредних школа да учествуjу у њиховим припремама и даjу доприносе око израде нових правилника.

Србиjа, како jе нагласио Шарчевић, има велике ресурсе у пољопривреди, али су они недовољно искоришћени.

Mинистар Недимовић оценио jе да jе састанак са директорима школа имао за циљ да промовише тимски рад у оквиру Владе Србиjе где су заjеднички приоритети усаглашавање образовања у будућности са потербама тржишта.

„Нама у пољопривреди треба довољно стручњака на делу техничара, као и погонских инжењера у оквиру прерађивачког сектора коjи желимо да развиjамо.Mи овим ударамо добру базу за оно што следи у наредним годинама у прерађивачкоj индустриjи“, нагласио jе он.

Недимовић jе додао и да jе оваj састанак битан jер jе исказана спремност Министарства пољопривреде да своjим средствима, капацитетима и ресурсима допринесе повећању техничких капацитета пољопривредних стручних школа.

„Уколико имате добру технику и знате да jе користите, ви постаjете конкурентни и стварате већу додату вредност”, казао jе он додаjићи да Србиjи у овим тренутку требаjу техничари за ратарство, воћарство, повртарству, као и они људи коjи знаjу како се води процес у прерађивачкоj индустриjи.

У Србиjи има 62 средње пољопривредне школе са 15 активних образовних профила од коjих jе седам четворогодишњих, а остали су трогодишњи. Сваке школске године у тим школама има нових 3.000 ученика.

Loading