ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Унапређење услова за образовање у Мионици

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Мионицу и са председником Привременог органа  општине Бобаном Јанковићем обишао  основне школе ”Војвода Живојин Мишић” и ”Милан Ракић”, установе за чију је реконструкцију издвојено скоро 30 милиона динара.

 Шарчевић је рекао да су Министарство и представници локалне самоуправе започели сарадњу на планирању развоја образовања у Мионици, како би се најпре сагледале потребе привреде и евентуалног увођења нових образовних профила.

Посебна пажња биће усмерена на нове начине и моделе учење, нагласио је министар и додао да укупна реформа образовања подразумева промену у начину рада. Да би дошло до квалитативне промене раде се обуке директора и наставника,  јер је циљ да деца науче да примењују стечена знања, а не само да их репродукују, поручио је Шарчевић.

Јанковић је изразио захвалност Министарству на подршци коју пружа општинама, као што је Мионица, пре свега када је реч о улагању у школске објекте.

Улагање у образовање наших најмлађих је једина права инвестиција,  јер стечено знање је кључна ствар и фундаментална за будућност наше државе, рекао је Јанковић и додао да само кроз образовање младих генерација можемо поспешити развој општина  и државе.

За реконструкцију Основне школе „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу држава је  издвојила око 25 милиона динара, док је Министарство просвете, науке и технолошког развоја опремило салу за физичко, по пројекту чија је вредност 535 хиљада динара. Пројектом обнове вредним око 4,4 милиона динара обухваћена је реконструкција и санација Основне школе „Милан Ракић“, издвојено четвороразредно одељење у селу Дучићу.

Локална самоуправа је отворила Центар за образовање и развој Мионица чиме је учињен велики помак у стицању формалних и неформалних знања, те су тако бројни бесплатни програми на располагању свим сегментима становништва, а посебно деци. У Центру се уче страни језици, информатика и програмирање, на располагању је музичко забавиште, школа плесa, фолклор, а ускоро почиње са радом и школа фотографије. Бесплатни курсеви и обуке груписани у неколико програмских целина. У оквиру програма страних језика биће организован курс енглеског језика.

Loading