ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Универзитет у Београду међу 300 најбољих на свету

На престижној Шангајској листи, која је ноћас објављена, Универзитет у Београду нашао се између 201. и 300. места и тако задржао прошлогодишњу позицију.

Међу првих десет универзитета на Шангајској листи су осам америчких и два британска универзитета. Најбољи светски универзитет је Харвард, затим Станфорд, Кембриџ, МИТ, Беркли, Принстон, Оксфорд, Колумбија, Калифорнија и Универзитет у Чикагу.

Шангајска листа, коју сваке године објављује универзитет Циао Тонг из Шангаја, једна је од најутицајнијих листа која рангира најбоље универзитете у свету, њих 500. Кључни критеријуми за рангирање универзитета су број објављених научних радова у међународним часописима, цитираност, број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља који су похађали универзитет или на њему раде. Листа је неформална, али ствар је престижа бити на њој, јер обухвата само два одсто светских универзитета.

Универзитет у Београду се први пут нашао на листи 2012. године, када је сврстан у групу универзитета који заузимају између 401. и 500. места.

Универзитети у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу нашли су се на Шангајској листи по областима која је објављена пре нешто више од месец дана. Међутим, нема их на листи најбољих светских универзитета.

Loading