ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Уручене награде победницима конкурса Наш војник, наш херој

Ученицима основних школа чији су радови  победили на конкурсу „Наш војник, наш херој“ данас су уручене награде у Великој ратној сали Старог Генералштаба.

Награде су уручили помоћник министра просвете Милан Пашић и помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић.

Тема овогодишњег наградног конкурса је Жене у Војсци Србије. Хероине прошлог, садашњег и будућег времена, а у категоријама српски језик, ликовна култура и технике и технологије.

Пашић је рекао да два министарства континуирано организују већ трећу годину наградни конкурс „Наш војник, наш херој“ са жељом да се развије већ одавно успостављена сарадња два министарства.

„Све активности су пре свега утемељене на потреби да се укаже дужна пажња најмлађим нараштајима школског узраста тиме што ће бити подстакнути да размишљају о историји своје земље и узвишеним моралним вредностима које чувају и уздижу традицију народа коме припадају. Сваке године конкурс има другу тему, а ове године нагласак је стављен на херојство жена у историји српског народа. Тема конкурса позвала је ученике да сопственим стваралаштвом речју, ликовном изразом, техничким и технолошким знањима и вештинама дају свој креативни допринос познавању историје, слободарских традиција нашега народа“, рекао је Пашић.

Радовић је истакао да је ово један од лепих догађаја у сусрету обележавања Дана Војске Србије.

„Тема конкурса су жене у војсци, хероине, а ја мислим да су и ове девојчице овде и наставници праве хероине зато што су данас овде са нама и што су писале, цртале, приказивале ту једну историјску компоненту. Наше супруге, мајке, сестре су хероине сваког дана. Ми када говоримо о тој теми, жене хероине, обично мислимо на ратно време и оно јесте изнедрило хероине које је цео свет уважио и којима се свет поклонио. Слободарски свет се и данас поклања тим делима која су вечна, а мислим да сте и ви кроз ваше радове то потврдили. Верујем да ће то бити ваше надахнуће у наредном периоду и надахнуће свих наших младих генерација, јер ви сте наша будућност“, рекао је помоћник министра одбране.

Он је рекао да се нада да ће и наредни конкурс бити прилика да деца нађу инспирацију и учествују.

Верујем да ћете и у наредним годинама и ви, и деца која долазе наћи инспирацију, која год да је тема, да пишете о њој, да цртате, говорите и дате нови импулс осталима који се нису укључили у овакву акцију. Министарство одбране задовољно је резултатима које постиже на овом плану, а и на другим пољима у раду са Министарством просвете, казао је помоћник министра Радовић.

Емилија Пешић из Алексинца награду је добила у категорији техника и технологија и не крије задовољство својим учешћем на конкурсу.

„Дошли смо на идеју да спојимо српски језик и историју зато што је Милунка Савић једна од наших највећих хероина и хтели смо да представимо њу као неког ко је обележио нашу историју и нашу земљу“, рекла је Емилија.

Емилијин наставник информатике и рачунарства Милош Петровић рекао је да је организација конкурса на високом нивоу и да су деца уживала.

Деца су стицала нова знања из технике и технологије, а истовремено из историје. Драго нам је што смо освојили овај пласман и следеће године долазимо сигурно, казао је наставник Петровић.

Анђела Станисављевић награду је добила у категорији ликовног стваралаштва, нацртавши споменик Милунке Савић.

Њена учитељица Виолета Станковић из Сурдулице каже да је ово друга година како њен разред учествује на конкурсу.

„Заиста смо одушевљени конкурсом, имамо и успеха, зато и цело одељење увек учествује. Сви се радо одазову и родитељи дају сагласност. Прошле године смо освојили друго место, а ове године ова девојчица је освојила друго место за ликовни рад“, рекла је учитељица Станковић.

У категорији за најбољи литерарни рад за узраст од првог до четвртог разреда основне школе, победу је однела Николина Бунчић, ученица четвртог разреда ОШ Свети Сава и учитељица Милица Џамбић, подручно одељење Дивош из Сремске Митровице.

Друго место припало је Катарини Ивановић, ученици четвртог разреда ОШ Вук Караџић из Књажевца и учитељици Дијани Миловановић.

Прво место у конкуренцији ђака од петог до осмог разреда, у истој категорији освојила је Анђела Јовановић ученица осмог разреда из ОШ Дража Марковић Рођа из Смољинца.

Друго је припало Павлу Вилчеку, ученику седмог разреда ОШ Јован Јовановић Змај из Алексиначког Рудника и наставници Марији Петровић, а треће место заузео је Андреј Јовић, ученику осмог разреда ОШ Бранко Радичевић из Врања.

У категорији ликовног стваралаштва у конкуренцији ђака од првог до четвртог разреда, прво место освојила је је Милица Томић, ученица четвртог разреда ОШ Никола Тесла из Раковице и учитељ Горан Максимовић.

Други најбољи рад дело је Анђеле Станисављевић, ученице трећег разреда ОШ Вук Караџић из Сурдулице и учитељице Виолете Станковић. Треће место освојила је Сташа Грујовић ученица првог разреда ОШ Свети Сава из Ниша.

Најбољи рад у ликовној категорији у узрасту од петог до осмог разреда креација је Лидије Наоми Царан, ученице осмог разреда ОШ Свети Георгије из Уздина.

Друго место освојила је ученица петог разреда Николина Илић из ОШ 14. октобар из Београда и наставница Надица Недељковић, а треће је припало Мини Митић, ученици петог разреда ОШ 17. октобар из Јагодине.

У категорији технике и технологије за најбољи рад нижих разреда награђена је Ивона Китић, ученица другог разреда ОШ Љупче Николић из Алексинца и учитељица Наташа Богданоовић.

Најбољи рад у наведеној категорији у узрасту од петог до осмог разреда је рад Емилије Пешић, ученице осмог разреда ОШ Вук Караџић из Житковца, Алексинац и наставника Милоша Петровића и Бранке Виденовић.

Друго место припало је Анђели Вуксановић, ученици седмог разреда ОШ Јован Јовановић Змај из Крушевца и наставници Сањи Митровић, док је треће место припало Николи Вујаковићу, ученику осмог разреда ОШ Вук Караџић из Новог Сада.

Специјалну награду за уложен труд и исказану креативност у раду примила је Анђела Свирчевић ученица петог разреда ОШ Свети Сава, подручно одељење Дивош из Сремске Митровице.

Прва награда за победнике конкурса је бесплатан седмодневни боравак у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију Војна установа Тара.

Награда за освојено друго место је бесплатан седмодневни боравак у Врњачкој Бањи, док је треће место награђено књигом.

Loading