ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Усвојене Измене и допуне Закона о високом образовању

Скупштина Србије Републике Србије усвојила је 29. Септембра Измене и допуне Закона о високом образовању, којим се између, осталог уређује област ангажовања лектора српског језика на високошколским установама у иностранству, док се Универзитету у Београду утврђује статус високошколске установе од националног значаја.

Новина је и увођење менаџера на академије струковних студија и високе школе.

Циљ усвојених измена је унапређење контроле квалитета у високом образовању, као и побољшање функционисања органа управљања и органа пословођења високошколских установа.

Измене закона су усвојене јер су створени услови за повећање делатности високог образовања, али и да би се остварила боља веза привреде и друштва у целини и да се утиче на унапређење функционалног знања студената и повећа запошљивост.

Предвиђено је и да стари студенти добију још годину дана да заврше студије. Продужење ће добити студенти који су факултет уписали по старом плану и програму, који су школовање морали да заврше до 30. септембра, али и они који студирају по Болоњи, а који су потрошили максимум од осам година за четворогодишње студије.

Скупштина је усвојила и Закон о професијама од посебног интереса за Србију и условима њиховог обављања.

Loading