ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Важно школовати кадар у области здравства и пољопривреде

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас и Средњу пољопривредну школу  „Радош Јовановић Сеља“  где је одржао састанак са активом директора. У разговору са директорима школа министар је истакао да Србија постаје једна од успешнијих земаља у Европи, када је реч о дигитализацији. Он је оценио да је то добар правац и подсетио да  је јавности пре неколико дана представљен и Центар за роботику и вештачку интелигенцију у образовању, што ће бити веома значајно за подизање квалитета наставе. 

Циљ је да нове технологије и  вештачка интелигенција што боље примене у настави. Радимо и на томе да средње образовање буде обавезно, што је и предвиђено оквиром Стратегије развоја образовања и васпитања до 2027. године, изјавио је министар.

Он је рекао да су у фокусу и целоживотно учење. Према његовим речима, у том контексту значајно је и дуално образовање које је врло флексибилно, али су како је истакао „деци потребне високе компетенције које пажљиво треба развијати“.

Министар је нагласио да је важно школовати кадар у области здравства и пољопривреде.  Као пример је навео смер техничар прехране, јер како је рекао „храна је будућност“ .

Он је истакао да директори треба да осмишљавају и предлажу новине у образовању, да школе оснују ђачке задруге, али и да се све школе укључе у једносменски  рад и да се више пажње посвећује надареној деци.

Развијајте све сегменте образовања. Kроз стипендије и домове децу стимулишете да се определе за дефицитарна  занимања, рекао је министар Шарчевић приликом посете Пољопривредној школи.

Та школа добила је донације из ЕУ и Јапана за потребну опрему, а извршена је санација крова, замењена столарија и сређен спортски терен.

 

Loading