ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Веће могућности за студенте из Кине

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас са Кинеском делегацијом БИСУ( Beijing International Studies University) из Пекинга. На састанку је истакнута важност просветне сарадње двеју земаља, а нарочито неопходност неговања традиције изучавања српског језика у Кини.

Ове године смо основали лингвистички центар у родном месту реформатора српског језика  Вука Караџића и то отвара простор да већи број младих људи учи, не само кинески језик, већ и историју и културу, што би позитивно утицало и на приближавање наша два пријатељска народа, рекао је Шарчевић.

Током састанка представљен је програм изучавања српског језика за студенте из Кине, у седмогодишњем трајању. Програмом је предвиђено да кинески студенти као припрему за студије у Србији први део школовања проведу  у нашим средњим школама.

На састанку одржаном у Министарству разговарало се и о могућностима креирања пројекaта који би оснажили активности између универзитета и школа двеју земаља, што би утицало на конкурентност образовних институција и програма у Србији за кинеске ученике и студенте у односу на друге земље Централне и Источне Европе, које све више оснажују своје сарадње са кинеским универзитетима.

Loading