ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Већина ђака за наставу у школи

Анкете родитеља показале су да велики број деце жели да наставу од 1. септембра прати у школи, каже министар просвете, науке и технолошког развоја  Младен Шарчевић и додаје да ће ученици који из здравствених разлога не могу да носе маске, моћи да користе визире.

            Министар Шарчевић је данас посетио Основну школу „Симеон Араницки“ у Старој Пазови, како би се на терену лично уверио како теку припреме школе за почетак школске године.

            Смањује се проценат оних који ће пратити наставу на даљину. На почетку анкетирања (од прошле недеље) било је испод 5 одсто (око 4,5 одсто), а сада је у неким срединама два до три одсто, рекао је Шарчевић.

            Он је додао да школе имају рок до 27. августа да доставе Министарству који модел наставе ће се примењивати у њиховој школи.

            Говорећи о организовању продуженог боравка за децу у школама, министар је  навео да ће  неким школама  недостајати учитељи, али да има око 3.000 волонтера са учитељских факултета.

            Упитан како ће се  решити проблем деце који из здравствених проблема не могу да носе маске, као што су деца асматичари , министар је рекао да се разрађују два модела и да је један да та деца крену да прате наставу на даљину, а да је друго решење је да им се обезбеди довољно визира.

            Директорка Основне школе „Симеон Араницки“  Слађана Бурсаћ каже да се у тој школи 99 одсто ученика изјаснило да прати наставу у школи, да ће од 5. до 8. разреда само два ученика, који имају здравствених тегоба, пратити наставу на даљину, те да ће од 2. до 4. разреда четворо ученика наставу пратити онлајн.

            То говори да родитељи и ученици имају поверења у школу. Припреме за 1. септембар су у току, рекла је она.

            Kако каже, собе за изолацију, уколико се појави дете или запослени са повишеном температуром, биће школска амбуланта.

            Ова школа се одлучила  за комплетно за наставу уживо, радиће у четири смене, а потешкоће имају само око организације боравка.

            За продужени боравак, како каже Бурсаћ, биће потребно да ангажују још једног учитеља, а већ су контактирали биро рада да се распитају да ли има учитеља који су спремни да волонтирају.

                        Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић рекао је да ће и ове, као и претходне године, сви прваци на територији општине Стара Пазова добити бесплатне уџбенике и комплетан школски прибор од локалне самоуправе.

 

 

Loading