ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Велики значај Такмичења за најбољу технолошку иновацију и у тренутној ситуацији

Национално Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, као државни пројекат, непрекидно се одржава од 2005. године, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја. До сада је учествовало 2800 тимова са преко 9000 учесника, а захвањујући овом такмичењу, основано је преко 85 нових предузећа, и припремљено 1425 бизнис планова и пословних модела.

Такмичење траје током календарске године, а финале се одржава крајем децембра уз директан пренос на РТС-у.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић истакао је да су од шест финалиста такмичења у 2019. години, чланови чак три тима у овом тренутку, активно укључени у решавање проблема насталих појавом вируса Ковид-19.

То најбоље говори о томе колико је ово такмичење важно и успешно. Чланови тима „Анора“ креирају нову заштитну маску, док чланови тима „ИМПТехна“ реализују први српски респиратор. Оба пројекта (заштитна маска и респиратор) су међу добитницима недавно расписаног позива на иницијативу председнице Владе Републике Србије, а преко Фонда за иновациону делатност, који је такође у надлежности нашег Министарства, рекао је он.

Поповић је навео и да колеге из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), који су победили на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију 2019, раде на развоју домаћег „елиза“ теста намењеног откривању специфичних антитела повезаних са присуством вируса Ковид-19 код становништва. Развој тог теста има дијагностички, терапијски, епидемиолошки, економски и јавни значај за нашу земљу.

„Сви ови тимови су потребно знање, драгоцено искуство и одважност да налазе нова иновативна решења стекли, између осталог, и кроз једногодишњи циклус обука које су прошли током учешћа  на националном Такмичењу за најбољу технолошку иновацију“, изјавио је Поповић.

У овом тренутку, због настале ситуације, пријављивање за Такмичење 2020 је и даље отворено. Посебно се позивају чланови домаћинства, као и наши грађани који су остали без посла у иностранству, да у ово време када су сви на окупу,  размишљају како да своје знање, искуство и креативност употребе за стварање новог производа или услуге и пријаве се на такмичење. На тај начин би, када се ситуација нормализује, били оспособљени да кроз обуке и самостални рад, створе за себе и чланове породице нова радна места и обезбеде доходак. Тиме могу јачати сопствени капацитет, али и укупни капацитет српске  привреде, који ће бити од велике важности у будућности. Не постоји ни једно ограничење за учешће на такмичењу, у погледу образовања, старости, пола, социјалне категорије или области стваралаштва. Једини услов је сопствени, најмање трочлани тим и иновативно решење које може наћи своје место на тржишту.

Све информације и образац пријаве, могу се пронаћи на сајту www.inovacija.org

                                                                                               

Loading