ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Вербић: Потребно је обезбедити исте услове студирања за све

Министар просвете , науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, поводом Дана студената,  истакао је да се морају обезбедити исти услови студирања за све, оних којих живе у великим градовима, али и оних који живе у сиромашним срединама. Министар Вербић је присуствовао свечаној седници Студентске конференције академија струковних студија Србије (СКАСС).

Министар је честитао студентима њихов дан и додао да су они најважнији у процесу образовања, као и да треба да се боре за квалитет наставе на факултетима.

„Студенти не треба да праве било какве компромисе, они морају да буду гарант квалитета, јер од тога зависи њихова будућа каријера“, нагласио је министар Вербић.

Он је навео да је важно обратити пажњу са каквим се образовањем долази на факултете и додаје да се не може направити добра уписна политика уколико не постоји боља сарадња са запосленима у високом образовању, студентима и привредом. Морамо на најбољи могући начин да направимо другасчији план уписа на факултете, другачију расподелу новца који се из буџета одваја за студирање и да повећамо једнакоправност свих који би желели да студирају“, рекао је Вербић.

Министар просвете је истакао да млади из сиромашних средина и сиромашних породица данас имају пет пута мање шансе да заврше факултете од њихових вршњака из великих градова и богатих породица.

„Ми морамо свима да омогућимо исте услове за студирање, али за узврат очекујемо максималну сарадњу по питању добро промишљених избора факултета“, рекао је Вербић. Он каже да је доста критиковао студенте којима су једини захтеви били повећање броја испитних рокова и додао да студенти морају да размишљају шта ће са својим образовањем, где ће се запослити, какве су им могућности да покрену сами лични бизнис.

Универзитет у Београду данас обележава Дан студената, а академци поручују да је потребно побољшати студентски стандард, али и дати студентима више простора у реформи високог образовања.

Председник СКАСС Немања Срејић каже да је мисија организације удруживање свих студената. Он објашњава да студенти у високим струковним школама имају добре услове за рад, али да у наредним годинама очекује више студентске праксе, али и више простора за студенте у реформи високог образовања.

Представник студената струковних студија у Националном савету за високо образовање Небојша Андријевић подсетио је да су студенти струковних студија будући носиоци привреде.

Он сматра да послодавци не праве разлику ко је завршио државни или приватни факултет или вишу школу већ да се искључиво гледа какво знање носи и као приоритет у даљем развоју струковних школа је стручна пракса.

„Оно што је везано за дуално образовање код средњих школа, мислимо да део тога може да се пренесе и на високо образовање где би студенти поделили праксу и теорију“, рекао је Андрејевић.

На скупу су се обратили и представник Министарства за рад , запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, председник Комисије за акредитацију и проверу квалитета проф. др Ћемал Долићанин, Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије, др Бранко Савић, председник Конференције Академија струковних студија Србије, др Мирољуб Миливојечевић, члан КАПК и др Дамјан Радосављевић, члан Националог света за високо образовање. На скупу, коме су присуствовали директори струковних школа, као и бројни студенти,  уручене су  захвалнице организацијама и појединцима за допринос развоју стуковних студија.

Дан студената, 4. април, обележава се у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године, када је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Мариновић.

Loading