ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Више од 1.000 ученика на конференцији о дуалном моделу образовања

Више од 1.000 ученика из најугледнијих школа из целе Србије представило је у Новом Саду најбоље резултате дуалног модела образовања и поручили да је то један од најбољих избора ученика приликом уписа у средњу школу.

Они су у суботу, на промоцији дуалних образовних профила „Дуално образовање – Да знам шта радим“, објаснили да ученици кроз дуални модел стичу знање и праксу које им омогућавају лакше запослење после школовања.

Помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање, Габријела Грујић истакла је да је скуп у Новом Саду доказ куда иде дуално образовање у Србији.

Успели смо, јер смо дошли до тога да о предностима дуалног образовања са највећим задовољством говоре млади, а не ми који пројектујемо образовне платформе, констатовала је Грујић.

Она је нагласила да су функционално знање младих, које се стиче на два места, као и одговорност према избору професије, будућност Србије.

Према речима помоћнице градоначелника Града Новог Сада Адријане Месаровић промоција дуалног у Новом Саду била је одлична прилика да се чује искуство ученика, наставника и привредника.

Видели смо удружене ученике, наставнике и привреднике, чули њихове утиске, критике и сугестије како бисмо могли да унапредимо систем дуалног образовања. То је пут и начин како можемо младе да задржимо у нашој земљи, како они могу да нађу пут за своје радно ангажовање  у компанијама у којима ће да стичу практична знања, рекла је Матић.

Она је додала да је важно свачије мишљење на ту тему како би модел дуалног, који обједињује стицање теоријског знања и праксе, био унапређиван.

Иницијативу за увођење дуалног образовања у школе у нашој земљи покренули су привредници, објаснила је руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредној комори Србије Мирјана Ковачевић.

Привреда је указала на то да постоји проблем у проналажењу кадрова са функционалним и примењивим знањем, по завршетку школовања. Пружила је подршку стручним школама и отворила врата да ђаци већ током школовања уђу у фирме и уз теоријско стекну и емпиријско знање и упознају реално радно окружење. То је практично образовање на два места у школи и компанији, рекла је Ковачевић.

Конференција у Новом Саду била је другачија од свих претходно одржаних због њене масовности и чињеници да су ученици говорили о томе како виде своју будућност, а не директори и наставници школа које похађају.

Посетиоцима су се представиле и школе из Београда (Ваздухопловна академија, Политехника школа за нове технологије, Пољопривредна школа са домом ученика, Саобраћајно-техничка школа Земун), Лесковца (Висока пословна школа струковних студија, Школа за текстил и дизајн), Крагујевца (Средња стручна школа), Новог Сада (Машинска школа, Електротехничка школа Михајло Пупин), Суботице (Техничка школа Иван Сарић, Хемијско-технолошка школа), техничке школе из Ужица, Ваљева, Власотинца и Зрењанина, као и компаније Гебрудер вајс (Gebruder Weiss) и Дрекслмајер (Draexlmaier)

Догађај су отворили помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредној комори Србије Мирјана Ковачевић и помоћник градоначелника Новог Сада Адријана Месаровић.

Loading