ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Више од 150 ђака из 13 земаља на Математичком купу у Београду

У Београду је данас отворен седми куп Математичке гимназије на којем ће знање из области математике, физике и информатике показати око 150 ученика из 13 европских земаља.

На међународном такмичењу које траје до 29. јуна учествоваће ђаци из Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Русије, Велике Британије, Немачке, Словеније…

Међународно такмичење отворио је специјални  саветник министра просвете Александар Пајић који је изразио задовољство што је Београд домаћин такмичења у областима које су препознате као важне у 21. веку.

Математичка гимназија је институција од посебног националног значаја. Имамо ученике који су завршили ову школу, школовање наставили у великим светским школама, неки су тамо остали, а неки се вратили у Србију и данас овде предају неким новим ђацима, рекао је Пајић.

Он је изразио наду да ће убудуће на такмичењу учествовати и ученици земља ван европског континента.

Учесницима купа су се обратили и градоначелник Београда Зоран Радојичић и директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Одржавање купа подржали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Loading