ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За упис у средње четворогодишње школе потребно најмање 50 бодова

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић изјавио је данас да ће праг знања за упис у средње школе, односно граница од 50 бодова, омогућити да трогодишњи профили буду озбиљнији, као и да се осигура квалитет у четворогодишњим школама. Министар Вербић је раније најавио да ће следеће године бити уведен уписни праг за четворогодишње школе, што значи да ће ђаци који не скупе 50 бодова моћи да упишу само трогодишње средње школе.

„Педесет бодова је резултат једне анализе која показује да је то управо она граница која би нам омогућила да и трогодишње профиле учинимо озбиљнијим и јачим, него што јесу и да осигурамо квалитет у четворогодишњим профилима“, рекао је Вербић новинарима у Клубу посланика у Београду.

Министар је рекао да у неким случајевима у одељење иду ученици који су се уписали са 80, као и са 42 бода. „То је немогућ задатак за наставника да покрене једно такво одељење. Ми морамо да направимо ту разлику“, навео је Вербић.

Он је оценио да је праг од 50 бодова достижан и да чак ученик који је имао све двојке у школи може на завршном испиту да пређе тај праг. Министар је оценио да увођењем те границе наставници и директори могу лакше да планирају профиле и да је циљ да постоје профили за које се ђаци пријављују. Он је рекао да је ове године било случајева да се у целој републици за одређене профиле пријави шест ученика.

Министар Вербић је јуче за лист Политика рекао да је у завршној фази нови правилник о упису у средње школе, којим се уводи праг знања за упис у средње школе. „То значи да ће ученицима бити потребно најмање 50 бодова уколико желе да упишу четворогодишњу средњу школу“, рекао је Вербић. До сада су свршени основци могли да стекну максимално 100 бодова, тако што су све петице из претходног школовања доносиле 70 поена, док су тестови из српског језика, математике и комбинованог теста носили још 30 бодова (10 по тесту). Ученици су до сада распоређивани у школе на основу бодова, њихове листе жеља и броја слободних места, а уписни праг није постојао.

Loading