ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Заједничка седница Савета за праћење примене препорука УН за људска права и Савета за младе

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је данас заједничкој седници Савета за праћење примене препорука УН за људска права и Савета за младе и том приликом изјавила да је веома важан дијалог између институција и младих зато што се на тај начин покреће низ питања значајних за наше друштво.

У овом дијалогу обе стране морају показати међусобно поштовање и разумевање, дијалогом морају градити културу људских права. Млади људи, наши ученици, студенти, морају бити и јесу у центру овог дијалога“, рекла је министарка.

Она је истакла да је циљ Министарства просвете једнак приступу квалитетном образовању за све.

Посебну пажњу посвећујемо развоју инклузивних пракси у образовању, унапређивању доступности образовања за друштвено осетљиве групе. Мерама образовне подршке посебно подржавамо децу, ученике и студенте ромске националне мањине, особе са инвалидитетом, децу и младе из породица са нижим материјалним статутом“, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је објаснила да за постоји низ афирмативих мера уписа у школе и на факултете, попут бесплатних уџбеника, стипендија, студентских кредита и смештаја.

Наш најважнији задатак је „да нико не буде изостављен“, да сви имају равноправан приступ квалитетном образовању. Поред тога, важан циљ коме тежимо је већа партиципација младих у одлучивању. Један од модела партиципације, који је део нашег система образовања, су ученички и студентски парламенти“, рекла је министарка и додала да ове моделе учешћа младих треба да оснаживати и то, пре свега, едукацијом о људским правима, о принципима грађанског и демократског друштва.

Учење о грађанским и демократским вредностима једна је од најважнијих карактеристика нашег система образовања, коју континуирано унапређујемо. Поштовање демократских процедура, одговорно, хумано и толерантно понашање у друштву, осетљивост на друштвену неправду, сарадња и тимски рад – само су неки од исхода у образовању којима тежимо, а који су повезани са људским правима“, поручила је министарка Ђукић Дејановић.

Заједничка седница Савета за праћење примене препорука УН за људска права и Савета за младе део је активности којима се обележава 75 година Универзалне декларације о људским правима.

Loading