ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Заједнички рад на афирмацији људских и мањинских права у образовном систему

Mинистарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов разговарали су данас о сарадњи у спровођењу политике Владе Републике Србије у областима непосредних надлежности два министарства.

Двоје министара се током разговора сагласило да су афирмација људских и мањинских права у образовном систему Републике Србије, доступност и квалитет образовања на језицима националних мањина, најшири обухват деце ромске заједнице у образовни систем, подршка решавању статуса педагошких асистената, те проактиван став у решавању изазова вршњачког насиља, заједнички циљеви оба министарства.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да је образовање на језицима националних мањина једна од основних вредности нашег образовног система.
Она је изјавила да готово шест одсто наше ученичке популације, односно више од 38.000 ученика наше земље користи своје уставно право и образује се на свом матерњем језику.

Она је додала да два министарства на овом пољу успешно сарађују, али да је циљ да се овај део образовног система додатно унапреди што захтева интензивнију сарадњу у наредном периоду.

Министар Жигманов је у разговору нагласио да се Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог залаже за целовиту и доследну инклузију припадника националних мањина, не само у образовном систему, већ и кад је реч о другим сегментима друштва. Он је додао да је Грађанско васпитање изузетно важан предмет који може у себе да инкорпорира знања о људским и мањинским правима као и развијање емпатије и других позитивних ставова у ученичкој популацији.

На састанку је договорена сарадња и редовна комуникација сродних сектора два министарства у раду на свим изазовима, као и на даљој афирмацији људских и мањинских права.

 

Loading