ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Заменик Председника Националне Фондације за природне науке Републике Кине (НСФЦ) у посети Министарству просвете, науке и технолошког развоја

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја разговарали су данас са замеником председника Националне Фондације за природне науке Републике Кине Фу Гаом  о успостављању сарадње.

Заменик председника НСФЦ представио рад  те институције и предложио неколико видова сарадње са Србијом након потписивање меморандума о сарадњи.

Национална Фондација за природне науке Републике Кине је одговорна за усмеравање, координацију и ефикасно коришћење националног научног фонда за природне науке, за подршку основним истраживањима и подстицање истраживања, као и успостављање партнерства са домаћим институцијама и агенцијама, али и институцијама у другим земљама и регионима и успостављање међународне сарадње.

Државни секретар задужен за науку проф. др Владимир Поповић упознао је саговорнике о реформама у области науке и технолошког развоја у Србији, као и са формирањем Фонда за науку.

Саговорници су оценили да се научна сарадња НСФЦ и Министарства просвете, науке и технолошког развоја може реализовати кроз размену студената и истраживача и заједничке пројекте кинеских и српских истраживача.

Представници министарства и Националне фондације за природне науке Кине, договорили су се да убрзо након потписивања меморандума о сарадњи, формирају заједнички комитета за научно-технолошку сарадњу која ће пратити евалуацију и реализацију пројеката пријављених на основу Јавног позива за заједничке пројекте.

Састанку су присуствовали и помоћници министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Виктор Недовић, др Саша Лазовић и др Марина Соковић.

Loading