ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Застава Србије испред зграде Европскe организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН)

Застава Србије данас је свечано подигнута испред зграде Европскe организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у Женеви поводом приступања наше земље у пуноправно чланство тој организацији.

Свечаној церемонији присуствовали су председница Владе Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Председница Владе Србије изразила је наду да ће пуноправно чланство у ЦЕРН-у дати још један сигнал младим научницима да остану у Србији и указала и да је чланство у овој организацији важно и за домаћ́у привреду.

Срећна сам и поносна што Србија данас и званично постаје 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а. Чланство је важно јер је, захваљујући њему, Србија у прилици да се такмичи са најбољима и да у тој трци побеђује, иако до пре само пар година са најбољима нисмо ни могли да се такмичимо, казала је Брнабић на свечаности у Женеви.

Министар Шарчевић је тим поводом оценио да је пуноправно чланство у ЦЕРН-у  веома значајно за даљи развој науке и подизање квалитета образовања у Србији.

То је велика референца за наше истраживаче, факултете, институте и привреду, јер ће да позиционира Србију као земљу која равноправно одлучује о најважнијим светским питањима из науке, технологије и иновација. Истовремено ово је доказ да су српско образовање и наука веома цењени у свету и да имамо веома талентоване људе у тој области, рекао је Шарчевић.

Генерална директорка ЦЕРН-а Фабијола Ђаноти рекла је на свечаности да је данас историјски дан за Србију, али и важан дан за ту организацију, која се радује чланству Србије.

Она је истакла да је српска научна заједница током низа година дала значајан допринос ЦЕРН-овим пројектима, и додала да пуноправно чланство отвара нове могућности за истраживања у науци и простор за младе научнике.

Председница Савета ЦЕРН-а Урсула Баслер навела је да је чланство Србије важно и за  ЦЕРН и додала да чланство у мултилатералним организацијама доприноси дељењу идеја и напретку кроз сарадњу.

Србија је у марту 2019. године постала 23. чланица ЦЕРН-а, након што је ова организација примила формалну потврду УНЕСКО да је Србија приступила конвенцији ЦЕРН-а.

Да је Србија спремна за пуноправно чланство показали су успеси српских факултета и института који су и данас значајан чинилац у тој реномираној организацији, као и улагање Владе Србије од више од 90 милиона евра у научну и иновациону инфраструктуру, као и оснивање Фонда за науку чиме се омогућава конкурентно финансирање и повећава улагање у науку.

Пуноправно чланство значајно је за даљи развој науке и унапређење образовања у Србији и позиционираће Србију као земљу која равноправно одлучује о најважнијим питањима из науке, технологије и иновација.

На експериментима у ЦЕРН-у учествује значајан број истраживача из Србије, а тренутно је у ЦЕРН-у регистровано 85 истраживача из наше земље, међу којима су и студенти докторских и мастер студија који студирају на факултетима у Србији.

Србија је четврта земља ван Европске уније која је стекла пуноправно чланство у тој организацији.

Loading