ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Завршна конференција пројекта Први корак- рана интервенција

Завршна конференција међународног пројекта  Први корак рана интервенција у организацији Висио интернационал центра одржана је данас у Министарству просвете науке и спорта у Љубљани.

Пратећи савремена кретања један од водећих центара у Европи за лица оштећеног вида свих узраста покренуо је и реализовао је петогодишњи пројекат у којем су учествовале школе које образују и васпитавају децу са оштећењем вида са територије бивше Југославије: Србија, Црна Гора, Македонија и Словенија.

На конференцији су узели учешће представници државних институција земаља укључених у пројекат као и директори школа са стручним тимовима и родитељи деце која имају оштећења вида.

Грегор Мохорчић директор директората за предшколско васпитање и основну школу изразио је задовољство због великог броја учесника и додао да само заједничким снагама можемо унапредити и побољшати рад у области ране интервенције.

Пројекти као што је први корак рана интервенција пружају одличне могућностиза размену искустава и знања и представљају одличан индекс за испитивање на пољу образовања рекао је Мохорчић и додао да се Словенија труди да кроз законске оквире регулише  образовање децеса оштећењем вида.

Осим стручњака из различитих области рада са децом оштећеног вида и представника државних институција присутнима се обратила и председница организације Висио из Холандије Петра Вијан.

Школе се мењају и то је развој који се види у целој Европи и Свету  рекла је Петра Вијан, директорка организације Висио, и том приликом истакла да је јако задовољна квалитетом рада свих учесника у претходних пет година и то захваљујући размени искустава и знања.

Проблеми су слични у свим земљама и кроз пројекат Први корак добили смо сјајне могућности да за исте нађемо решење и усвојимо нове методе рада којећеомогућити боље и ефикасније образовање за децу која имају оштећење вида, изјавила је Вијан.

Школе своје учешће у пројекту су узеле од 2012 године  а представници Србије су биле школа „Милан Петровић“ из Новог Сада и Школа за децу оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ из Београда.

А један од најважнијих циљева спровођења пројекта је упознавање шире друштвене заједнице у свакој земљи са значајем третмана и рада са децом оштећеног вида у најранијем узрасту. Кроз пројекат су биле реализоване обуке наставника тифлолога психолога и директора Центара које су об ухватале тифлолошку рану интервенцију проценустечених знања и вештина конкретно у раду са децоми њиховим породицама са тенденцијом и циљем повећања броја обухваћене деце за примену ране интервенције на што млађем узрасту након чега су наставници тифлолози добили сертификате.

Осим обука Висио је кроз пројекат обезбедио средства за опремање просторија посебним реквизитима и материјалима за рад. Написан је приручник и протокол за рад у оквиру ране интервенције.

Школа за децу оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ , као једина у Србији која се бави образовање слепе и слабовиде деце, показала је одличне резултате у раду захваљујући дугогодишњем искуству као и сазнању да је веома важно што раније укључивање слепе и слабовиде деце у третмане ране рехабилитације. Рана интервенција има задатак да испуни ту улогу кроз рад унајранијем добу детета као и саветодавном раду са родитељима пружањем подршке целој породици.

Loading