ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Берлински процес: Наука и образовање у Декларацији из Трста

На Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса у Трсту је потписана заједничка Декларација.

У Декларацији се наводи да су земље чланице Европске уније и лидери региона одлучили да започну процес успостављања Фондације за истраживање Западног Балкана као међународне институције, на основу предлога треће Заједничке научне конференције Балканског процеса, која је одржана у јуну 2017. године у Паризу. Учесници су поздравили спремност италијанске владе да буде домаћин Фондације у Трсту. Фондација има за циљ да додељује грантове изврсним младим научницима који желе да оформе своје истраживачке тимове и лабораторије на Балкану и подрже мобилност са европским колегама, како би боље повезали истраживања које се изводе у ЕУ са Западним Балканом.

Учесници су поздравили концепт експертске групе инициране од стране Заједничке научне конференције за израду Акционог плана за Западни Балкан за паметан раст и позвао релевантне актере из академских, универзитетских, пословних и цивилних друштава, као и међународних финансијских институција да се ангажују у овомј процесу.

У Декларацији је изражена и захвалност за напоре Европске комисије у области истраживања и иновација које пружа кроз Хоризон 2020 учесницима са Западног Балкана, као и за иницијативе које долазе од стране Обједињеног истраживачког центра.

Учесници су поздравили иницијативу Италије да се наредна заједничка научна конференција о процесу Западног Балкана одржи у Риму 2018. године и захвалили се немачкој академији Леополдина, на континуираном напору који пружа успостављању сарадње међу научницима.

Учесници су , такође, поздравили усвајање вишегодишњег Акционог плана за успостављање регионалног економског простора, који укључује области трговине, инвестирања, мобилности и дигиталне економије, а који се реализује у сарадњи са Регионалним саветом за сарадњу. Он укључује иницијативе везане за унепређење регионалних паметних специјализација, подизање иновационог окружења и капацитета, као и оног везаног за трансфер технологија.

Поред тога, учесници су охрабрили даљи развој иновативног партнерства између јавног и приватног сектора, које укључује увођење дуалних елемената и других форми учења базираног на раду.

 

 

Loading