ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Декларације о намери за успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић посетио је Европски центар за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), у Женеви.

Основни разлог путовања је било потписивање, у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а по овлашћењу министра, Декларације о намери за успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе.

Потписивање Декларације је обављено 25. октобра 2017. године у ЦЕРН-у. Декларацију су, поред Републике Србије, потписале и следеће државе: Република Албанија, Босна и Херцеговина, Република Бугарска, Република Словенија и Црна Гора. Декларацију је потписала и Република Македонија, али кроз одвојену изјаву. Очекује се да Декларацију у наредних неколико дана потпише и Република Хрватска, чију делегацију је предводила ресорна министарка.

Идејни творац пројекта је проф. Хервиг Шопер, дугогодишњи генерални директор ЦЕРН-а, који је и председавао састанком у ЦЕРН-у. Процесом је у претходном периоду координирала др Сања Дамјановић, министарка науке Црне Горе.

Основна идеја пројекта је да се омогући јачање научне, економске, али и политичке сарадње у региону, путем развоја потпуно нове научне инфраструктуре. Кроз своје обраћање, пре потписивања Декларације, државни секретар Поповић је направио кратак историјски пресек наше сарадње са ЦЕРН-ом, осврнуо се на тренутну позицију, али и нагласио да очекујемо да приликом одлучивања о локацији будућег Института, у обзир буду узети капацитети којима располаже Република Србија. Ти капацитети обухватају већ развијену инфраструктуру, али и изузетан потенцијал у кадровским ресурсима. Једногласно је договорено да се председавајући Иницијативе ротирају између страна потписница, при чему ће се ротирати и место одржавања састанака. Први председавајући ће бити министарка Дамјановић, а наредни састанак ће бити одржан у Републици Бугарској.

Програм боравка је обухватао и обилазак мањег дела изванредних капацитета ЦЕРН-а, и то: Synchrocyclotron, CMS и S’Cool Lab. Део програма је чинио и радни ручак, који је за шефове делегација организовала Фабиола Ђаноти, генерална директорка ЦЕРН-а.

Један од свакако најважнијих аспеката посете државног секретара ЦЕРН-у је био и разговор са групом наших истраживача, која се тамо налази у краћем или дужем периоду. Тај разговор је био изузетно користан, у циљу бољег сагледавања потреба и очекивања наших истраживача, као и њихове позиције у ЦЕРН-у. Неки од њих су у ЦЕРН дошли путем различитих позива који су везани за сарадњу Републике Србије и ЦЕРН-а, али је један број њих постао део ЦЕРН-овог система преко других држава и међународних институција.

Проф. Поповић је током боравка у Женеви имао одличну логистичку подршку наше Мисије при Уједињеним нацијама.

Loading