ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дводневни вебинар „Корени и последице Холокауста кроз историјску и културну перспективу“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Филозофским факултетом у Београду, Центром за студије јеврејске културе и уметности, организовало је дводневни вебинар „Корени и последице Холокауста кроз историјску и културну перспективу“ .

Конципиран као мултидисциплинаран програм који разматра корене и последице Холокауста и антисемитизма у општим и локалним оквирима, има циљ сагледавање шире историјске перспективе која се односи на историју и културу јеврејског и српског народа од античких времена па све до Другог светског рата.

Богат и разноврсан програм понудио је, између осталог, упутства за примену наставног материјала који се односи на разумевање специфичности историјске епохе од антике до савременог доба, књижевност у периоду између два светска рата, неговање културе сећања , употребе историјских извора у настави.

Као основа за стварање општег концепта програма, аутори су се руководили, Препорукама за подучавање и учење о Холокаусту, које је донела Међународне алијансе за сећање на Холокауст, док су програмски садржаји били реализовани од стране стручњака и изузетних наставника, који дуги низ година посвећено пишу, истражују и реализују бројне активности у домаћим и међународним оквирима.

Поздравну реч, поред проф. др Јелене Ердељан, директора Центра за студије јеврејске културе и уметности Филозофског факултета у Београду, упутила је и Леа Миха, Шеф одељења за балканске земље, европског одељења Међународне школе за студије Холокауста, док је у програму причу о Холокаусту кроз уметнички израз, испричала Лиз Елсби, графички дизајнер у Јад Вашему и стручњак задужена за музејску делатност.

Велики допринос у реализацији програма дали су наставници основних школа и гимназија, који су показали изузетне примере добре праксе, чиме су доказали да се у образовном систему Републике Србије, брижљиво и посвећено, реализују наставне и ваннаставне активности у вези са историјом 20. века. Своје радове представили су наставници историје Основне школе „Владислав Рибникар“ у Београду, Прве београдске гимназије и Гимназије „Таковски устанак“ из Горњег Милановца

Овом приликом за изузетно надахнута, стручна и темељна предавања дубоко захваљујемо проф. др Јелени Ердељан, др Вуку Даутовићу, др Харис Дајчу, др Гордани Тодорић, др Горану Милорадовићу и Мишку Станишићу

За програм је пријављено 400 стотине наставника из читаве земље који изводе предметну наставу и изборне програме у основној школи, гимназији, средњим стручним школама и средњим уметничким школама, а Министарство је Решењем овом програму доделило статус програма од посебног интереса.

Планирано је да још један вебинар буде одржан у октобру месецу.

Loading