ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић разговарао са представницима Уједињених нација у Србији

Министар просвете, науке и технолошког развоја  Младен Шарчевић састао се  данас са сталном координаторком Уједињених нација у Србији Иреном Војачковом Солорано,  Софијом Пуцати, представницом Светске здравствене организације у Србији  и представницом УНИЦЕФ-а Тањом Ранковић.

Кооринаторка УН  Војачки Солорано истакла је да тим УН сарађује са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, али да желе да унапреде сарадњу јер  „боље образовање значи и боље здравље“.

Тања Ранковић, из УНИЦЕФ-а навела је да Министарство има доминантну подршку УНИЦЕФ-а  која се односи на унапређивање квалитета образовања, као и другим пројектима који се заједнички реализују.

Представница Светске здравствене организације Пуцати рекла је да су здравље и образовање кључне области развоја за будућност земље, те да је и у Србији потребно урадити снимање здравственог стања у раном детињству како би се успоставило полазно стање, додајући да то укључује још две компоненте –  исхрану и физичку активност код деце.

Министар Шарчевић је изразио спремност за наставак сарадње са Уједињеним нацијама у новом петогодишњем циклусу на даљем унапређивању образовног система и упознао саговорнике са плановима Министарства у наредном периоду.

Он је истакао да је став  Министарства  да се унапреде разне области у образовању, посебно побољшање квалитета  наставних планова и програма, побољшање амбијената у којем се тренутно налазе образовне институције, као и високо образовање и наука . Говорећи о даљим активностима, министар Шарчевић је истакао да је изузетно важна тема рано образовање деце од треће године, као и њихов већи обухват. Он је, између осталог,   као пример навео коришћење кредита Светске банке који има за циљ да се повећа број образовно-васпитних  објеката у руралним срединама и мањим градовима,  јер је обухват деце у тим областима изузетно мали.

Министар Шарчевић је нагласио да се посебна пажња посвећује и образовању националних мањина, социјално угрожених група, инклузивном образовању , као и спречавању насиља у школама. Он је рекао да ће се радити на превентивним моделима спречавања насиља, као што је веће ангажовање деце у спорту , кроз науку, кроз разне едукативне центре како би се њихова пажња фокусирала на квалитетне садржаје.

„Тражимо моделе да се ученици  више ангажују и да се више баве спортом у школи, али и ван школе. Ми имамо добре програме , али желимо да променимо структуру начина рада у оквирима установа када је у питању физичко васпитање.  Имамо другачију структуру недељне  оптерећености ученика него у другим земљама, јер се часови физичког васпитања броје као оптерећеност ученика и покушаћемо да направимо другачију структуру да то буду часови који релаксирају ученике“, казао је министар.

Он је навео и да ће се правити нове конфигурације и организације родитеља у образовним институцијама ради постизања већег квалитета образовања, који ће више бити укључени у све процесе, где тражимо њихову активност када су у питању здравље њихове деце, спорт и друге активности.

Министар је такође, истакао да „заједнички много тога можемо да урадимо“, те да ће анкета коју ће радити СЗО у вези са исхраном деце бити итекако значајна.

Координаторка УН Војачки Солорано је истакла да кроз различите организације и агенције УН подржавају активности које је навео министар, те да ће се договарати да се постојеће активности наставе , а нове да се заједнички осмишљавају.

Састанку је присуствовала и државна секретарка Гордана Предић.

 

 

Loading