ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка Ђукић Дејановић говорила на Светском форуму о образовању у Лондону

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је данас на Светском форуму о образовању у Лондону да  Стратегија развоја образовања у Републици Србији до 2030. године јасно препознаје потенцијал дигиталног образовања у области побољшања квалитета наставе и постигнућа ученика и подршке њиховом развоју.

Министарка је навела да  је у првом циклусу образовања основне школе Дигитални свет обавезан предмет,  док су у другом циклусу основног образовања обавезни предмети Техника и технологија и Информатика и рачунарство.

Вештачка интелигенција има своје место у програмима наставе и учења у оквиру предмета Информатика и рачунарство и Техника и технологија,  а о овој теми говори се и у оквиру предмета Дигитални свет”, рекла је Ђукић Дејановић на скупу на чијем дневном реду су, између осталог, и теме попут, подстицања разумевања вештачке интелигенције, унапређење образовања и улога образовања у области климатских промена итд.

Говорећи на пленарној сесији о одговору на изазове о образовању Ђукић Дејановић је рекла и да је у средњем образовању у Србији, вештачка интелигенција део наставног плана и програма неколико школских предмета, углавном изборних, међу којима је “Савремена технологија”, док су на факултетима уведени различити програми као одговор на растућу потребу за врхунским ИТ стручњацима.

Осмишљени су програм Мастер 4.0 [ИТ + БИЗ], у оквиру кога су акредитоване прве мултидисциплинарне мастер студије које пружају комбинацију напредних знања из области информационих технологија и пословних вештина. Мастер 4.0 програми настали су у сарадњи Министарства просвете и невладине организације Иницијатива „Дигитална Србија“ како би се повезала савремена ИТ знања са пословним вештинама потребним за развој дигиталних производа и услуга.

Министарка је, такође, истакла да Стратегија развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године дефинише увођење садржаја о вештачкој интелигенцији у наш образовни систем.

Када је реч о наставницима, министарка је навела да постоје  континуиране обуке предвиђене за унапређивање њихових дигиталних компетенција.

Без дигитализације, ниједна држава, ни економија, ниједна компанија, па ни један појединац данас не може да развије свој пун потенцијал. Дигитализација која доминира у сваком сегменту умногоме је променила начин на који живимо и радимо”, закључила је она.

Министарка просвете је указала да је  дигитална трансформација веома важан процес који треба да буде уклопљен у искуства позитивних резултата класичног учења.

 

Loading