ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство просвете упутило је универзитетима и факултетима четврти јавни позив за Програм Mастер 4.0

Министарство просвете упутило је универзитетима и факултетима четврти Јавни позив у оквиру програма Мастер 4.0, за избор студијских програма мастер академских студија из области биоинформатике.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је овогодишњи конкурс наставак активности Владе Републике Србије на успостављању нових студијских програма који су усмерени ка потребама савременог друштва и привреде.

Фокус овогодишњег конкурса је биоинформатика, јер важно је да младима пружимо знања и вештине које ће им омогућавати да обављају послове будућности, што је посебно битно у светлу изградње и развоја БИО4 Кампуса“, рекла је министарка. Она је истакла да је циљ оваквог школовања обезбеђивање стручног кадра у више научних области, са могућим ангажовањима у области информатике, базичних природних наука, екологије, прехрамбене индустрије, ветерине, пољопривреде, јавног здравља са посебним значајем у интедисциплинарним истраживањима, али и примени у индустрији.

Ђукић Дејановић је нагласила да су мастер програми који настају у оквиру Програма Мастер 4.0 плод сарадње различитих факултета и компанија.

Путем Програма Мастер 4.0, током претходне три године, Министарство просвете подржало је акредитацију 10 студијских мастер програма из области информационо-комуникационих технологија и бизниса, креативне индустрије и гејминга, али и ове мастер програме уписује око 200 студената годишње“, рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Јавни позив за Програм Мастер 4.0 Биоинформатика реализује Министарство просвете у сарадњи са Центром за четврту индустријску револуцију Србије, уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Центар су основале Влада Републике Србије и Светски економски форум у фебруару 2022. године са циљем унапређења и развоја биотехнологије и биоинформатике у Србији.

Више о јавном позиву можете видети ОВДЕ.

Loading