ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обуке за наставнике гимназија који предају нове образовне програме у одељењима за ученике са посебним способностима

Министарство просвете, науке и технолошког развоја  је у сарадњи са школама организовало обуке за наставнике гимназија који ће предавати специфичне предмете у одељењима за ученике са посебним способностима за географију и историју.

Такође, 5. и 6. септембра одржана је обука за гимназијске наставнике који ће предавати уметничке предмете у одељењима за ученике са посебним способностима за сценску и аудио-визуелну уметност, док су обуке за оне који предају у одељењима за ученике са посебним способностима за спорт планиране за  12. и 13. септембар 2020. године.

Ове професионалне обуке држе редовни професори Факултета драмских уметности у Београду, Филозофског факултета, Географског факултета и Факултета спорта и физичког васпитања.

Током обука, гимназије у којима постоје исти образовни програми повезале су се како би могле да размењују искустава у раду са ученицима који су се одлучили за овакву врсту средњег образовања.

Од школске 2020/2021. године, ђаци у Србији имају прилику и могућност за опште гимназијско образовање уз учење специфичних предмета, уколико положе пријемни испит за одељење за ученике са посебним способностима и то за:

  • географију и историјуодељења у Петој београдској гимназији, Деветој гимназији „Михаило Петровић Алас“ на Новом Београду, гимназији „Вељко Петровић“ у Сомбору, Карловачкој гимназији, као и у Првој нишкој гимназији „Стеван Сремац“

 

  • сценску и аудио-визуелну уметност – одељења у Филолошкој гимназији у Београду, Другој крагујевачкој гимназији, Гимназији у Крушевцу и у гимназији „Лаза Костић“ у Новом Саду

 

  • спорт – одељења у Спортској гимназији у Београду, гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Митровачкој гимназији, Ужичкој гимназији, гимназији за талентоване ученике „Деже Костолањи“ у Суботици (на мађарском језику), Гимназији у Новом Пазару, као и у гимназији „9. мај“ у Нишу.
Loading