ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обуком до посла

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић присуствовао је данас почетку обуке за куваре коју је по први пут организовао Студентски центар „Београд“.

Програм обуке, који траје девет месеци, представља комбинацију теоријске наставе и практичне обуке, а акценат ће бити на практичном делу и обављаће се у свим ресторанима студентског центра.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, законодавним оквиром, омогућило да кроз обуке,  програме преквалификације, доквалификације и специјализације  уколико неко жели може да промени занимање или да настави процес учења у било ком тренутку свог  живота и да лакше и брже пронађе посао на тржишту рада. На тржишту рада постоји велика потражња за куварима и након програма обуке који је потпуно бесплатан полазници ће добити Јавни сертификат, који потврђује, да ће бити оспособљени за квалификацију кувара, која је у нашем националном оквиру на трећем нивоу квалификација,  навео је министар.

Он је навео да је Србија је направила велики корак ка повезивању света рада и света образовања успостављањем  Националног оквира квалификација, који је повезан са европским.

На Јединственој листи квалификација понуђено је око 4000 квалификација за све нивое образовања. Квалификације кроз систем образовања одраслих стекло је у претходне три године скоро 36.000 особа, а  међу 453  институције које реализују различите  програме образовања одраслих, су наше средње стручне школе, али и друге организације, као што је Студентски центар „Београд“ које су добиле шансу да се акредитују у складу са прописаним стандардима и реализују  програме обука, навео је министар.

Горан Минић, директор Студентског центра „Београд“ навео је да су акредитовали програм обуке „Припреме, сервирања и декорисања јела“, који је потпуно бесплатан.

 Након Конкурса, 21 кандидат започеће обуку за кувара, која траје девет месеци.  Теоријски део обављаће се у учионицама установе, а практични у   у свим ресторанима студентског центра, који су опремљени најсавременијом ресторанском опремом и располажу капацитетом од 25.000 оброка дневно, навео је Минић, додајући да ће за најбоље полазнике обуке бити обезбеђено запослење.

Loading