
Obukom do posla
Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić prisustvovao je danas početku obuke za kuvare koju je po prvi put organizovao Studentski centar „Beograd“.
Program obuke, koji traje devet meseci, predstavlja kombinaciju teorijske nastave i praktične obuke, a akcenat će biti na praktičnom delu i obavljaće se u svim restoranima studentskog centra.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zakonodavnim okvirom, omogućilo da kroz obuke, programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i specijalizacije ukoliko neko želi može da promeni zanimanje ili da nastavi proces učenja u bilo kom trenutku svog života i da lakše i brže pronađe posao na tržištu rada. Na tržištu rada postoji velika potražnja za kuvarima i nakon programa obuke koji je potpuno besplatan polaznici će dobiti Javni sertifikat, koji potvrđuje, da će biti osposobljeni za kvalifikaciju kuvara, koja je u našem nacionalnom okviru na trećem nivou kvalifikacija, naveo je ministar.
On je naveo da je Srbija je napravila veliki korak ka povezivanju sveta rada i sveta obrazovanja uspostavljanjem Nacionalnog okvira kvalifikacija, koji je povezan sa evropskim.
Na Jedinstvenoj listi kvalifikacija ponuđeno je oko 4000 kvalifikacija za sve nivoe obrazovanja. Kvalifikacije kroz sistem obrazovanja odraslih steklo je u prethodne tri godine skoro 36.000 osoba, a među 453 institucije koje realizuju različite programe obrazovanja odraslih, su naše srednje stručne škole, ali i druge organizacije, kao što je Studentski centar „Beograd“ koje su dobile šansu da se akredituju u skladu sa propisanim standardima i realizuju programe obuka, naveo je ministar.
Goran Minić, direktor Studentskog centra „Beograd“ naveo je da su akreditovali program obuke „Pripreme, serviranja i dekorisanja jela“, koji je potpuno besplatan.
Nakon Konkursa, 21 kandidat započeće obuku za kuvara, koja traje devet meseci. Teorijski deo obavljaće se u učionicama ustanove, a praktični u u svim restoranima studentskog centra, koji su opremljeni najsavremenijom restoranskom opremom i raspolažu kapacitetom od 25.000 obroka dnevno, naveo je Minić, dodajući da će za najbolje polaznike obuke biti obezbeđeno zaposlenje.