ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пашић: Садржаји у Националној читанци су пажљиво бирани

Помоћник министра за предшколско и основно образовање Милан Пашић обишао је данас Основну школу „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу и са ученицима и наставницима ове школе разговарао о Националној читанци.

Помоћник министра Пашић је подсетио да су Националне читанке новина у образовном систему и користе се у циљу развијања личног и националног идентитета, развијања свести и осећања припадности Републици Србији, поштовања и неговања српског језика и матерњег језика, традиције и културе српског народа и националних мањина на простору Републике Србије, развијања интеркултуралности, поштовања и очувања националне и светске културне баштине.

Врло сам задовољан јер су учитељи на прави начин схватили сврху Националних читанки и виде је као средство за изградњу међупредметних кометенција код ученика“, рекао је помоћник министра.

Он је истакао да посебно радује што ученици ве ома лепо реагују на Националну читанку јер је она припремљена на начин да буде разумљива овом урзасту.

Свака прича и песма су пажљиво одабране, јер циљ је да деца кроз игру и забаву уче. Поред тога, у читанци су и задаци и питања која подстичу да ученици размишљају о прочитаном разговарају и са учитељима и друговима“, истакао је Пашић и захвалио ученицима и просветним радницима ове школе на гостопримству.

Прва национална читанка зове се „Ризница“ и намењена је за ученике 1. и 2. разреда основних школа, а у њој је обједињен садржај четири предмета – српског језика, света око нас, ликовне и музичке културе. Током ове школске године и остали ученици ће добити читанке. Биће их укупно четири, осим за ученике првог и другог разреда, посебне читанке биће за ученике трећег и четвртог, као и за ученике од петог до осмог и средњошколце.

Школу је посетио и руководилац Школске управе Пожаревац Велиша Јоксимовић

Loading