ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Размена искуства са Италијанима у области инклузивног образовања

Представници школа које су ресурс центри за инклузивно образовање и представници Министарства просвете обишли су Регионални центар за асистивну технологију у Болоњи и Центар за подршку града Болоње, као и две основне школе у овом граду. Студијска посета реализована је у оквиру Пројекта „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка – Учимо сви заједно“ у циљу упознавања са системом инклузивног образовања Републике Италије и организацијом пружања додатне подршке детету и ученику, посебно у области асистивне технологије.

Шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању доц. др Снежана Вуковић изјавила је да је Министарство просвете 2022. године, као нове организационе јединице у образовном систему, увело ресурс центре. Она је истакла да могућност размене искуства са колегама из Италије, увид у њихов систем и искуства веома значе за унапређивање рада наших ресурс центара.

На основу увида у италијанску праксу у овој области, може се закључити да је важна сензибилизација наставника за рад са децом са сметњама у развоју, као и примена асистивних технологија којима се унапређује и олакшава учење и напредовање ученика са сметњама у развоју и њихово учешће у школским и вршњачким активностима. Управо у том смеру развијамо наш систем образовања“, рекла је Вуковићка.

Статус ресурс центра у Србији има 13 школа широм земље које остварују изузетне резултате у реализацији инклузивног образовања и васпитања деце из осетљивих група – деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, деце миграната или из маргинализованих породица. Ове школе пружају додатну подршку деци, ученицима и њиховим родитељима, али и обучавају запослене у другим школама за индивидуализовани приступ образовању.

Имају посебну улогу када је реч о примени асистивних технологија којима се унапређује и олакшава учење и напредовање ученика са сметњама у развоју и њихово учешће у школским и вршњачким активностима.

Ресурс центри, као додатни механизам подршке, успостављен је уз подршку пројекта „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка- Учимо сви заједно“, који реализује Министарство просвете у сарадњи са УНИЦЕФ-ом уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

Loading