ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Пробни завршни испит 26. и 27. марта, почело штампање тестова

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишао је данас Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, где је почело штампање тестова за пробни завршни испит који ће бити одржан 26. и 27. марта.

Министар Ружић оценио је данас да је Завод сада инфраструктурно оспособљен да штампа све тестове за завршни испит.

Додао је да ће завршни испит, који је веома значајан за наставак школовања малих матураната, бити одржан 23, 24. и 25. јуна. Ученици ће првог дана полагати тест из српског, односно матерњег језика,  другог дана тест из математике, док ће последњег дана решавати питања из комбинованог теста.

Циљ нам је да све активности у овој школској години завршимо на успешан начин, без обзира што се налазимо у ванредном околностима„, рекао је Ружић.

Он је навео да ће ове године у Србији бити осам скенинг центара, те да ће се на тај начин убрзати процес прегледања тестова. Тестови за полагање завршног испита, ће из Завода у сарадњи са Поштом Србије, бити дистрибуирани школским управама уз асистенцију полиције.

Ружић је оценио да ситуација у школама није алармантна, када је реч о броју заражених вирусом корона,  и да број заражених у ученика не прелази 0,5 одсто од укупног броја ђака, а да број заражених наставника не прелази један одсто од укупног броја. Ружић је навео да се због епидемиолошке ситуације, тренутно само Kули  настава изводи на даљину до 5. марта.

Он је рекао да је до сада вакцинисано 36.000 просветних радника, који су једна од приоритетних  група за имунизацију.

Loading