ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Синдикати задовољни чекају реализацију договореног

 

Представници четири синдиката просвете данас су поново разговарали са министром просвете, науке и технолошког развоја Mладеном Шарчевићем.

На састанку, одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја,  према  речима министра Шарчевића, разговарало се о томе да се спроведе и укупна процедура везана за технолошке вишкове онако како jе договорено и за шта су послата упутства.

„Tакође смо договорили да се строго примени упутство где се говори о пензионисању људи, о строгоj контроли секретара школа, о некоришћењу неких маневара типа повремени и привремни послови. Имамо разлога да сумњамо да се одређени броj места прикрива, а имамо и потребу да кад се та прва фаза размештаjа колега технолошких вишкова заврши направимо jош jедан преглед да ли jе то уређено како треба“, рекао jе Шарчевић.

Oн jе рекао да ће уследити и инспекциjски надзори према онима коjи не поштуjу процедуре.

Што се тиче исплате дуговања, Шарчевић jе поновио да ће се у року од пет дана просветарима исплатити заостала дуговања jер jе влада одлучила да просветним радницима врати разлику за умањена примања током летњих месеци.

Шарчевић каже да jе важно да се све што се каже и оствари, а да се не обећава оно што ниjе могуће урадити.

„Не желимо да просветни радници буду на дну лествице и сиромаштва, и запослености, и признања у друштву, ми треба да се старамо о угледу професиjе у заjедници и они у мени имаjу савезника у томе“, рекао jе Шарчевић.

На питање да ли ће се одазвати и позиву Униjе синдиката просветних радника да се поjави на „претчасу“, на Tргу Николе Пашића у среду у 11:55, Шарчевић каже да jе ових дана презаузет и да ниjе имао ни минута слободног времена, али да ће покушати да стигне.

Председница Униjе синдиката просветних радника Србиjе Jасна Jанковић рекла jе да ће таj синдикат у среду у 11:55 сати, ипак, организовати „претчас“ на Tргу Николе Пашића како би jавност информисао о томе са коjим проблемима се суочаваjу запослени у образовању.  Jанковић каже да школска година почиње 1. септембра, а „да ли ће и како траjати зависи од министарства и свих нас“.

Председник Гранског синдиката просветних радника Србиjе „Независност“ Tомислав Живановић рекао jе  да што се тиче материjалног положаjа запослених и условима рада не могу никада бити потпуно задовољни.  Како каже, представници тог синдиката пратиће динамику реализациjе договореног и сходно томе доносити одлуке о штраjку.

Председница Синдиката образовања Србиjе Валентина Илић рекла jе да jе таj синдикат задовољан тиме што jе министар пружио руку синдикатима одмах по ступању на дужност и што jе рекао да ће сарађивати са њима.

„Oно сто смо тражили, надокадиће нам, остале ствари су системске промене и разговарали смо и о томе. Mислим да ће се корените промене сигурно догодити везано за рад инспекциjа, школских управа, директора…“, рекла jе она истичући да jе важно и то што jе министар прихватио да дође на састанак републичког одбора Синиката образовања Србиjе.

Loading