ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Школа историје српског језика у Тршићу

На иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на којима се студира српски језик и књижевност − како у Републици Србији тако и у Црној Гори и Републици Српској. Школа ће се одржавати једанпут годишње, уз учешће и других најзначајнијих историчара српског језика.

Ове године школа је трајала  од 29. новембра до 5. децембра и похађало је  25 студената српског језика са државних универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Новом Пазару, Приштини (са седиштем у Косовској Митровици), Источном Сарајеву, Бањалуци и Никшићу.

Школа је основана у жељи да се студентима основних студија, заинтересованих за историјско проучавања српског језика, омогући да прошире своја знања и да у оквиру интерактивних предавања и радионица буду упознати са савременим истраживањима и савременим проучавањима историје српског народног и књижевног језика. На тај начин би се стварали млади стручњаци за будућа историјска проучавања, а најуспешнији полазници могли би бити укључени у пројекат израде Речника српског језика од 12. до 18. века и Речника славеносрпског језика, капиталних пројеката српске културе и лексикографије у Матици српској.

Предавачи у Школи су најеминентнији стручњаци историје српског језика, а ове године реч су били – проф. др Александар Милановић, проф. др Ирена Цветковић Теофиловић, доц. др Јелена Стошић, проф. др Владимир Поломац, проф. др Марина Курешевић, др Ана Мацановић, проф. др Исидора Бјелаковић.

Настава се одржавала се у преподневним и послеподневним часовима, а односила се на палеографију, на анализу текстова Светог Саве, на аутоматско рашчитавање средњовековних рукописа помоћу софтверске платформе Transkribus, на проучавање славеносрпске ћирилице, развоја лексикона у књижевним језицима Срба 18. и 19. века, на транскрипцију текстова славеносрпске епохе и на развој граматичке мисли у првој половини 19. века.

Поред наведеног, у оквиру предвиђених активности студенти су бити упознати и са значајним пројектима и издањима Матице српске, који се односе на проучавање историје српског језика. , а одржано је и представљање нове монографије проф. др Ирене Цветковић Теофиловић „Зде, у светому граду Јерусалиму. Прилог проучавању језика српске путописне прозе“ (Ниш: Филозофски факултет, 2021).

У оквиру Школе полазници и наставници посетили су и манастир Троношу.

Овим програмом, поред већ постојећих језичких, књижевних и културноисторијских програма НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу постаје незаобилазан центар србистичке науке за средњошколце и студенте.

Loading