ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Тим „Rooftop“ победник 10. јубиларног студентског такмичења за најекоиновативнији прехрамбени производ

У Научно-технолошком парку Београд одржано јубиларно десето национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ецотропхелиа Србија 2022 чији је организатор Удружење прехрамбених технолога Србије.На такмичењу је учествовало шест тимова студената са три универзитета, већег броја факултета и академија струковних студија.Прво место на такмичењу је освојио тим „Rooftop“ са Академије струковних студија Београд, одсек Висока хотелијерска школа са производом „Crunchyz“, који представља екструдирани снек производ од безглутенских житарица и тропа цвекле. Друго место освојио је тим ProTeam са Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, са производом „ProteWin“ који је десертни високопротеински производ освежавајућег воћног укуса на бази протеина из алтернативних извора. Треће место поделили су тимови „AlgoRitam“ са Технолошког и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и производом „Boostix“ који представља нутритивно избалансирану слану ужину која садржи намаз обогаћен микроалгама и крекере и тим „Зелени Старт“ са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду са производом „WIN“ који представља освежавајући напитак на бази млечног пермеата са додатком матичног сока јабуке, екстракта нане и лимунске киселине, а који доприноси ефекту високе хидратације.На овом такмичењу учествовали су и тим „Мали зов“ са Технолошког факултета Универзитета у Нишу са истоименим производом, кефиром са додатком праха зове и тропом малине, као и „Греан Теам“ са Технолошког факултета Универзитета у Новом Сада који је представио „Greengerbread“ фини пекарски производ на бази полбе, са додатком биљних сировина.Студенте су поздравили и речи охрабрења упутили помоћник министра просвете, науке и техлошког развоја др Александар Јовић, директор Фонда за Иновациону делатност, др Иван Ракоњац, директор Центра за промоцију науке, др Марко Крстић, Ивана Безаревић испред НТП Београд и Светлана Кијевчанин испред УСАИД пројекта за конкурентну привреду и проф. др Виктор Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и предеседниг Организационог одбора националног такмичења.Победник десетог националног такмичења, млади тим „Rooftop“ има сјајну прилику да представи свој производ и иновативне идеје на европском такмичењу најбољих студентских тимова „Ecotrophelia Europe“ које ће ове године бити одржано 16. и 17. октобра у Паризу, у оквиру једног од највећих сајмова хране, SIAL.Такмичење Екотрофелија Србија 2022 организује се у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета „Храна за будућност“, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и уз вишегодишњу подршку УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, Научно – технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подршку и партнерство са компанијом Др. Оеткер и Case Study Club-ом Факултета организационих наука, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.
Loading