24.06.2022.

Tim „Rooftop“ pobednik 10. jubilarnog studentskog takmičenja za najekoinovativniji prehrambeni proizvod
U Naučno-tehnološkom parku Beograd održano jubilarno deseto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2022 čiji je organizator Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije.Na takmičenju je učestvovalo šest timova studenata sa tri univerziteta, većeg broja fakulteta i akademija strukovnih studija.Prvo mesto na takmičenju je osvojio tim „Rooftop“ sa Akademije strukovnih studija Beograd, odsek Visoka hotelijerska škola sa proizvodom „Crunchyz“, koji predstavlja ekstrudirani snek proizvod od bezglutenskih žitarica i tropa cvekle. Drugo mesto osvojio je tim ProTeam sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom „ProteWin“ koji je desertni visokoproteinski proizvod osvežavajućeg voćnog ukusa na bazi proteina iz alternativnih izvora. Treće mesto podelili su timovi „AlgoRitam“ sa Tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i proizvodom „Boostix“ koji predstavlja nutritivno izbalansiranu slanu užinu koja sadrži namaz obogaćen mikroalgama i krekere i tim „Zeleni Start“ sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom „WIN“ koji predstavlja osvežavajući napitak na bazi mlečnog permeata sa dodatkom matičnog soka jabuke, ekstrakta nane i limunske kiseline, a koji doprinosi efektu visoke hidratacije.Na ovom takmičenju učestvovali su i tim „Mali zov“ sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu sa istoimenim proizvodom, kefirom sa dodatkom praha zove i tropom maline, kao i „Grean Team“ sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sada koji je predstavio „Greengerbread“ fini pekarski proizvod na bazi polbe, sa dodatkom biljnih sirovina.Studente su pozdravili i reči ohrabrenja uputili pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehloškog razvoja dr Aleksandar Jović, direktor Fonda za Inovacionu delatnost, dr Ivan Rakonjac, direktor Centra za promociju nauke, dr Marko Krstić, Ivana Bezarević ispred NTP Beograd i Svetlana Kijevčanin ispred USAID projekta za konkurentnu privredu i prof. dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i predesednig Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.Pobednik desetog nacionalnog takmičenja, mladi tim „Rooftop“ ima sjajnu priliku da predstavi svoj proizvod i inovativne ideje na evropskom takmičenju najboljih studentskih timova „Ecotrophelia Europe“ koje će ove godine biti održano 16. i 17. oktobra u Parizu, u okviru jednog od najvećih sajmova hrane, SIAL.Takmičenje Ekotrofelija Srbija 2022 organizuje se u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta „Hrana za budućnost“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i uz višegodišnju podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Naučno – tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa kompanijom Dr. Oetker i Case Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.