ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У борби против вршњачког насиља седам министарстава

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас први састанак Министарског тима за превенцију вршњачког насиља, који је оформљен на предлог  Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Основни задатак Министарског тима је да изврши анализу постојећих законских решења које се тичу превенције и интервенције у случајевима насиља у школама и успостави неопходну координацију и размену информација између школа, полиције, правосуђа и центара за социјални рад.

Премијерка Брнабић навела је да је следећи корак формирање међуминистарског радног тела које ће се бавити анализом законских решења и регулисањем процедура. Она је  истакла да ће посебан акценат бити на превенцији дигиталног насиља, које је препознато као један од видова вршњачког насиља.

Министар Шарчевић указао је на потребу да се вршњаком насиљу приступи системски и да се успоставе јасне процедуре сарадње између установа и институција које могу допринети ефикаснијем реаговању и превенцији насиља.

Он је навео да су Законом о основама система образовања и васпитања предвиђене оштрије казне за родитеље, наставнике и ученике, као и  да саме школе имају јасније процедуре реаговања на насиље. Шарчевић је истакао да постоје проблеми које школе не могу саме да решавају и да је неопходно укључити друге институције које би деловале у координацији са школама.

На састанку је истакнуто да је циљ да се сви познати законски прописи уједначе, као и процедуре које повезују центре за социјални рад и друге установе како би се поставиле јасније границе надлежности.

Такође, на састанку су договорени даљи кораци деловања Министарског тима. У раду Министарског тима учествују: министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Loading