ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржано Четврто заседање српско-кинеског Мешовитог комитета

На основу Споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Народне Републике Кине, у Пекингу је 18. jaнуара 2018. године одржано Четврто заседање српско-кинеског Мешовитог комитета.

Делегацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије предводио је државни секретар, проф. др Владимир Поповић, а кинеску делегацију Хуанг Веи, заменик министра у Министарству за науку и технологију Народне Републике Кине.

Полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље усаглашен је и потписан Протокол са Четвртог заседања Mешовитог српско-кинеског комитета.

Мешовити комитет је установиo да је на Конкурс за суфинансирање 5 заједничких  научно-истраживачких пројеката између Републике Србије и Народне Републике Кине у 2017-2019. години пријављено 46 пројекта коју су задовољили услове конкурса.

Након евалуације предлога обављене у обе земље, те у складу с утврђеним приоритетима, укупно је за реализацију изабрано 6 пројеката у трајању од три године.

Мешовити комитет је установиo да је на Јавни позив за суфинансирање заједничких  пројеката мобилности истраживача између Републике Србије и Народне Републике Кине у 2018/2019. години пријављено 47 пројекта коју су задовољили услове конкурса.

Након разматрања пристиглих предлога, те у складу с утврђеним приоритетима и правилима Јавног позива, укупно је за реализацију изабрано 19 пројеката у трајању од две године.

Обе стране ће финансирати пројекте према сопственим моделима у националној валути, тако да страна која упућује покрива трошкове превоза између две земље, а страна која прима покрива трошкове смештаја и локалног превоза, неопходне за реализацију сарадње на одобреном пројекту.

Руководиоци усвојених пројеката биће обавештени писменим путем о динамици и начину финансирања.

Loading