ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљени програми и пројекти ЕУ – Еразмус+ у области образовања, младих и спорта

 

На скупу „ Национални Еразмус+ информативни дан“ представљени су отворени програми и конкурси за нове пројекте за подршку сарадњи у сфери образовања, младих и спорта Еразмус+, и ЕУ ће за конкурсни рок 2016. за регион Западног Балкана издвојити више средстава него за претходну годину.

Очекивани буџет за пројекте који подржавају академске размене је око 25 милиона евра, а за пројекте модернизације високог образовања око 13 милиона евра, речено је на скупу у Палати „Србија“, на којем је истакнуто да је Србија до сада добила 75 милиона евра помоћи за образовање, укључујући и пројекте Еразмус+ , као и претходне пројекте.

„Ценимо то што ЕУ разуме значај улагања у развој образовања и додељује бесповратна средства, за сада највише у пројекте који подржавају сарадњу на нивоу високошколских институција унутар целог региона Западног Балкана“, рекао је  јуче министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић на отварању скупа.

Он је истакао да је у претходном кругу конкурса, у делу за образовање, Србија је остварила истакнут резултат, „у границама онога што јој је стављено на располагању имајући у виду њен тренутни статус у процесу ЕУ интеграција“.

„Изградња капацитета у високом образовању, у претходном року Србија остварила учешће у девет од 14 финансираних пројеката за регион Западног Балкана. Такође, скоро половина средстава која су додељена за пројекте кредитне мобилности биће искоришћена за размене са високошколским установама из Србије, где се очекује да кроз више од 540 пројекта 1.430 студената и запослених на високошколским институцијама проведе период студирања или усавршавања у иностранству, рекао је министар Вербић.

Према његовим речима, свака сарадња између институција отвара нове прилике за конкурисање и за појединце – студенте, запослене на образовним институцијама, као оне који учествују у доношењу одлука у образовању.

„Пројекти су прилика за људе који се брину и желе да сyстем образовања у Србији буде још бољи и упоредив са системима других земаља. У неким својим деловима можда чак и пример другим земљама“, рекао је министар Вербић. Он је истакао да је значајан проценат оних који путем истих пројеката долазе у Србију, око 40 одсто укупне мобилности.
Фондација Темпус, организатор Инфо дана, раније је представљала конкурсе програма Темпус, Еразмус Мундус, Програм за целоживотно учење, а од прошле године Србија учествује у конкурсима програма Еразмус+ који обједињује шансе за сарадњу за све институције и актере у сфери образовања и младих на један нови начин.
Еразмус+ покрива период од 2014. до 2020. године. Највише шансе за учешће имају високошколске установе али могу учествовати и друге институције, предузећа, цивилно друштво, школе, министарства, локалне самоуправе.
Високошколским институцијама су на располагању пројекти путем којих се могу формирати заједнички студијски програми, унапредити наставне методе и постојећи студијски програми, осавременити опрема за извођење наставе, ојачати сарадња са светом рада.
Такође, могуће је пријавити пројекте за билатералне студентске и наставничке размене са високошколским институцијама из програмских земаља (ЕУ, земље кандидати за прикључење ЕУ, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн).

Информативни дан су организовали Фондација Темпус-Еразмус+ канцеларија у Србији и Група “Хајде да” уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта и Делегације ЕУ у Републици Србији.

Loading