ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Допунске школе у иностранству

Важна обавештења

КАКО ПОСТАТИ НАСТАВНИК У ДОПУНСКОЈ ШКОЛИ?

Документа
A teacher walking among small school children on the lesson, explaining

Министарство просвете Републике Србије организује образовно-васпитни рад на српском језику за ученике српског порекла у иностранству  у циљу развијања свести о сопственом националном и културном идентитету учењем српског језика и упознавањем са највреднијим делима српске културне баштине, као и подстицање одржавања трајних веза са отаџбином.

Допунске школе организоване су у 16 држава – СР Немачка, Швaјцарска, Француска, Италија, Словенија, Малта, Грчка, Велика Британија, Краљевина Норвешка, Краљевина Данска, Краљевина Белгија, Краљевина Холандија, Велико Војводство Луксембург, Јужноафричка Република, Краљевина Шпанија и Руска Федерација. 

Међу припадницима српског народа који живе у иностранству континуирано расте интересовање за похађање образовно-васпитног рада на српском језику. 

Наставу на српском језику у иностранству у школској 2022/23. години похађа је 7632 ученика српске националности, што је за 834 ученика више у односу  на прошлу школску годину.

Највише ученика српске националности који похађају образовно-васпитни рад на српском језику има у Немачкој, Швајцарској и Словенији.

Поред непосредног вида наставе, Министарство просвете је од ове школске године омогућило извођење наставе на даљину. Овим видом наставе обухваћено је 303 ученика која нису у могућности да присуствују непосредној настави на српском језику.

Да би се схватило колико је значајно организовати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству за ученике српског порекла, треба подсетити на чињеницу да има око 5.100.000 расељених српских грађана, у око 100 земаља света, са преко 1137 клубова и удружења на свих пет континената, са разгранатом мрежом дипломатско-конзуларних представништава која на резиденцијалној и нерезиденцијалној основи покрива 178 држава.

Унапређивање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству несумњиво је један  од кључних  доприноса очувању српског језика и писма. 

Српски језик и писмо темељ националног идентитета Срба, зато се води рачуна о кључним потребама припадника нашег народа који живе у дијаспори и региону.

7.632

УЧЕНИКА У ДОПУНСКИМ ШКОЛАМА

97

НАСТАВНИКА У ДОПУНСКИМ ШКОЛАМА

16

ДРЖАВА У КОЈИМА СУ ОРГАНИЗОВАНЕ ДОПУНАСКЕ ШКОЛЕ

Loading